Juhász-Fekete Zsuzsi

Rájöttem valamire.


Akárhogy is próbálkozom a do-int képekkel, szövegekkel, videókkal megmutatni, mégsem kerek az egész, ezek mind-mind csak részleteket mutatnak belőle.

A do-in számomra elmerülés a pillanatban. És ha már meg akarom fogalmazni, hogy ez valójában mit jelent, akkor egyből elvész a lényeg.

Nem, nekem sem megy a meditáció. Próbálkoztam vele már többször, mostanában is próbálkozom, de a túlpörgött agyamat egyszerűen nem tudom leültetni, hogy akkor most meditálj. A lelassuláshoz, befelé figyeléshez a do-in viszont tökéletes eszköz. A do-in segít elcsendesedni, szeretni és elfogadni önmagam. Elvárások és gondolatok nélkül létezni, ha csak pillanatokra is… ez az, ami felteszi a koronát a do-in gyakorlatokra.

A do-inban legjobban akkor tudok elmerülni, amikor a saját napi rutin do-in sorozatom végzem. Ez minden reggel 20 perc. Ilyenkor csak én létezem, ezt az énidőt magamnak szentelem. Nem foglalkozom semmi mással, csak azzal, hogy megfigyeljem önmagam, testem határait, annak fejlődését napról napra. Ilyenkor megfigyelem mennyire nyugodtak a gondolataim, avagy észreveszem, ha már kora reggel túlpörgök egy gond(olat) miatt. Elcsendesítem.

Ez a reggeli do-in sorozat magától alakult ki nálam, megfigyeltem a testem, mire van szüksége kora reggel, mitől leszek energikus és melyik akupresszúrás pontok kezelése fontos nálam. Ezekből összegyúrtam a saját 20 perces napi rutin do-in sorozatom. Azt vettem észre, hogy ha ugyanazt a gyakrolatsorozatot végzem minden nap, akkor sokkal gyorsabb a változás, hamarabb érzékelhetőbb az eredmény, mintha minden nap más-és más gyakorlatot végzek. Ráadásul ezeket a gyakorlatokat szeretem és tudom is, hogy jót tesznek a testemnek és a lelkemnek.

Saját tapasztalatból jött az ötlet, hogy másoknak is szívesen összeállítok ilyen 20 perces egyéni napi rutin do-in sorozatot. Ráadásul videófelvétellel együtt, a könnyebb elsajátítás érdekében.

De ez már egy másik blogbejegyzés témája lesz, mert erről külön szeretnék majd írni.

A do-in egy út, és én még csak az út elején járok. De minden egyes gyakorlással egy lépéssel előrébb kerülök az úton. És minden lépést örömmel teszek meg, mert szeretettel végzem a do-in gyakorlatokat. Itt tartok most, és kíváncsi vagyok hova vezet az út.

2020. May 06.