Juhász-Fekete Zsuzsi

A do-in és az 5 elem tan rendszere


Gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy mégis hogyan kapcsolódik a do-in és az 5 elem tan rendszere egymáshoz. A do-in mozgásgyakorlatok mindegyike azt a célt szolgálja, hogy egy-egy, a testben áramló energiavezetéket (azaz meridiánt) aktivizáljon. Ezt az eredményt kitartott nyújtózásokkal vagy ütögetésekkel éri el, melynek hatására az adott meridiánban (vagy meridiánokban) megindul az életerő / életenergia áramlása.

A do-in a Masunaga meridiánrendszert használja, ami a kínai gyógyászatban ismert meridián hálózatokra épül, azonban további kiegészítő meridiánokat is tartalmaz, Shizuto Masunaga japán shiatsu-terapeuta és pszichológus felfedezése alapján.

A szervezetben áramló meridiánrendszerben van 6 fő energiavezeték, amik feloszthatók az 5 elem tan szerint, a következőképpen:

  1. A Tüdő és Vastagbél meridián a FÉM elemhez tartozik.
  2. A Lép és Gyomor meridián a FÖLD elemhez kapcsolódik.
  3. A Szív és Vékonybél meridián az elsődleges TŰZ elemmel van kapcsolatban.
  4. A Vese és Húgyhólyag meridián a VÍZ elemhez tartozik.
  5. A Szívburok és Hármas melegítő meridián a másodlagos TŰZ elemhez tartozik.
  6. A Máj és Epehólyag meridián a FA elemhez kapcsolódik.

Ezen kívül, a do-inban a különleges energiavezetékek közül a Kormányzó és Befogadó meridiánnak van kiemelt szerepe.

Amikor például a FA elem Makko-ho gyakorlatát végezzük, akkor azzal a bennünk lévő FA elem energia minőségét szólítjuk meg. Ez azt jelenti, hogy ez a do-in gyakorlat támogatja a máj és epehólyag működését, de ezen kívül még a FA elemhez tartozó analógiás területekre is hatással van, például a szemekre, ínakra, ízületekre, körmökre.. stb. az 5 elem tan rendszere szerint. Lelki szinten pedig a FA elemhez tartozó érzelmeket harmonizálja (azaz a mérgelődést, bosszankodást, dühöngést, haragosságot).

A do-in számomra több mint mozgásforma. A do-in számomra egy önismereti játék, testi – lelki szinten. Amikor megismertem a do-int, egyből elkezdtem játszani, és megfigyelni, melyik gyakorlat megy könnyebben és melyik nehezebben.  Aztán megtanultam hol futnak a meridiánok, és melyik gyakorlat melyik elemre hat. Innentől indult az igazi önmunka. Rengeteg gondolkodnivalót kaptam a do-intól, egy tükröt mutatott, hogy felismerjem saját elakadásaimat, elindított egy önismereti úton és bevallom, nagyon élvezem ennek tovább boncolgatását minden egyes nap.

Az 5 elem önismereti do-in programot azzal a céllal hívtam életre, hogy megmutassam másoknak is ezt az utat, hogy együtt még jobban elmerülhessünk az 5 elem tan rendszerében a do-inon keresztül. Jelenleg a karantén miatt ez a program szünetel, mert ennek igazán akkor van értelme, ha megvan a személyes kontaktus.

De ami késik, nem múlik. 🙂

A Makko-ho gyakorlatokat megtaláljátok az Instagram oldalamon. https://www.instagram.com/do_in_zsuzsival/

2020. May 07.